KapitalWatch

Endeit Capital i nordisk indtog: "Der er nogle virkelig gode iværksættere i Danmark"

Med en ny milliardfond i ryggen står hollandsk-stiftede Endeit Capital klar til at rykke ind på de nordiske markeder. Kapitalfonden har etableret kontor i Stockholm, hvor øjnene også er rettet mod Danmark.

Endeit Capitals nordiske hold, investment manager Daniël Langerveld (tv.), associate Carin Stjernefeldt og partner Jelle-Jan Bruinsma | Foto: Endeit Capital / PR

Endnu et investeringsselskab med hollandsk oprindelse har meldt sin entré på det danske marked.

Denne gang drejer det sig om tech-investoren Endeit Capital, som i forbindelse med lanceringen af sin tredje fond, Endeit Fund III, også har åbnet et nyt kontor i Sveriges hovedstad Stockholm.

Herfra kommer Endeit Capital til at kigge på mulige investeringer i hele den nordiske region, fortæller partner Jelle-Jan Bruinsma. Det gælder også i Danmark, hvor kapitalfonden endnu har til gode at lave sin første investering.

”Vi har været og er i dialog med danske iværksættere. Der er ikke noget konkret på tegnebrættet, men vi har allerede snakket med tre-fire virksomheder, og vi kan se, at der er nogle virkelig gode iværksættere i Danmark,” siger Jelle-Jan Bruinsma, der er ansvarlig for Endeit Capitals nordiske forretning.

Ifølge ham har Endeit Capital, der har eksisteret i Amsterdam siden 2006, og i 2012 åbnede et kontor i Hamburg, ikke et fast mål for, hvor mange investeringer den nye fond skal lave i Norden.

Vi både har været og er i dialog med danske iværksættere. Der er ikke noget konkret på tegnebrættet, men vi har allerede snakket med tre-fire virksomheder

Jelle-Jan Bruinsma, partner, Endeit Capital

Han kan derfor heller ikke sige noget, om hvor mange investeringer det kan blive til i danske virksomheder.

”Vi lover ikke noget på den front. Det afhænger virkelig af, hvilken type virksomheder vi finder, om timingen er den rigtige osv.,” siger han.

Rejst ny milliardfond

Endeit Capital har et skarpt fokus på ”hurtigtvoksende software-scale-ups.” Det kan være både private- og virksomhedsrettede løsninger, så længe der er en machine learning- eller AI-komponent i dem.

Kapitalfonden investerer i sene a- og b-runder og typisk med en indgangsinvestering i de pågældende virksomheder på mellem fem og 25 mio. euro, svarende til mellem ca. 35 og 185 mio. kr.

Den nyeste fond, Endeit Capitals tredje, lukkede for få uger siden endeligt for investortilsagn med 303 mio. euro i alt i ryggen. Det svarer til knap 2,3 mia. kr.

Ifølge en pressemeddelelse fra kapitalfonden var investorernes interesse for at deltage så stor, at der blev givet yderligere 50 mio. euro i tilsagn end først planlagt. Disse kommer både fra iværksættere og institutionelle investorer.

Tyske KFW Capital, der er en statslig søsterfond til danske Vækstfonden, er blandt ankerinvestorerne i Endeits tredje fond, der som den første i Endeit-regi kommer til at dække tre geografiske områder. Foruden Norden er det Benelux og DACH.

”Vi har allerede oplevet fordelene ved at være en lokal investor og går nu efter at gøre det samme i Stockholm, som vi lykkedes med i Hamburg. Vi er derfor i gang med at ansætte lokale til kontoret i Stockholm, og vi kan allerede se, at det hjælper os med at komme tættere på det lokale øko-system,” siger Jelle-Jan Bruinsma, som tilføjer:

”Det vil samtidig gøre os i stand til at rykke hurtigere og lave bedre investeringer.”

Så mulighed i Norden

Den hollandsk-fødte kapitalfond er dog ikke helt ny på det nordiske marked. Det er nemlig allerede blevet til investeringer i svenske Stravito og finske Leadfeeder på baggrund af et indgående dealflow, som ifølge Jelle-Jan Bruinsma var med til at overbevise Endeit Capital om at træde ind på det nordiske marked.

”Og det så vi en mulighed for at få det meste ud af med vores nye fond, der er markant større end vores foregående fond, ved at etablere et lokalt hovedkontor i regionen,” siger han og tilføjer, at Endeit Capital er en langsigtet investor.

Vi har allerede oplevet fordelene ved at være en lokal investor og går nu efter at gøre det samme i Stockholm

Jelle-Jan Bruinsma, partner, Endeit Capital

Han er derfor ikke umiddelbart bekymret for, at den seneste tids uro på de finansielle markeder og udsigt til lavere værdiansættelser som følge af Ruslands invasion af Ukraine skal få afgørende betydning for Endeit Capital. Måske nærmere tværtimod.

”Vi er en langsigtet investor, og vi køber ikke for at sælge hurtigt igen. For os er det nærmere en mulighed, fordi de investorer, der kaster om sig med penge, er blevet lidt mere forsigtige,” siger han og tilføjer:

”Men i det store hele ændrer det ikke særligt meget for os.”

Seneste hollandske fonde i Danmark

Med åbningen af et nyt kontor i Stockholm skriver Endeit sig ind i rækken af hollandske fonde og investeringsselskaber, der det seneste år har vist en øget interesse for Norden og Danmark.

Det gælder bl.a. venturefonden Peak og investeringsselskabet Foreman Capital, som KapitalWatch tidligere har talt med, og ifølge MedWatch også venturefonden Life Science Partners og kapitalfonden Gilde Healthcare.

Flere hollandsk-baserede aktører har det seneste år investeret i danske virksomheder. For både Newion og Knight Capitals vedkommende i forbindelse med danske virksomheders finansieringsrunder, mens Standard Investment i november overtog majoriteten i Hørsholm-baserede Plast1.

Dertil kommer flere investeringer fra accelerator-fonden Rockstart, som har danske Rune Theill i spidsen, danske investorer i ryggen og ligesom kapitalfonden Waterland investerer i Norden fra sit kontor i København.

Fintech-iværksætter: ”Det er et vildt game at rejse kapital”

Ny nordisk biotekfond ser dagens lys

Vækstfonden og Velliv bag fintech-rettet venturefond

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch