KapitalWatch

Miljøvirksomhed leder efter aftagere, der kan skabe tryghed for investorerne

Kapitalrejsningen er igen udskudt for genanvendelsesvirksomheden Elysium Nordic. Virksomheden søger en halv mia. kr. til dækgenvanvendelse, men investorerne efterspørger aftagere til produktet, inden de vil investere.

Jens Elton Andersen, adm. direktør i Elysium Nordic og dennes moderselskab, Windspace. Har hidtil beskæftiget sig med finans-, cleantech-, it- og ejendomssektorerne. | Foto: Elysium Nordic/PR

Selvom virksomheden er i dialog med ”mere end ti” investorer, som er interesserede i virksomhedens case, er det endnu ikke lykkedes at få en investeringsaftale på plads for Elysium Nordic.

Det samme gjorde sig gældende i oktober 2021 og før det i juni 2021 hos pyrolysevirksomheden.

Denne gang skyldes udsættelsen ifølge virksomhedens direktør stigende materialeomkostninger, der har ført til, at investorerne vil have sikret en aftager til Elysium Nordics produkter.

”Eftersom alle materialepriserne for at opføre anlægget steg markant igennem 2021, blev vi enige med de interesserede investorer om at sikre en del af omsætningen på projektet. Det har vi arbejdet på over vinteren, hvilket giver mere tryghed for de investorer, vi forhandler med i øjeblikket,” siger Jens Elton Andersen, adm. direktør i Elysium Nordic og virksomhedens moderselskab, Windspace.

Virksomheden vil via pyrolyse af brugte bildæk udskille det såkaldte carbon black, der potentielt kan genanvendes til nye dæk. I samme proces udvindes pyrolyseolie, der kan bruges som alternativt brændstof og på sigt indgå i nye oliebaserede produkter.

Investorer efterspørger aftagere

De potentielle investorer ønsker ifølge direktøren, at Elysium Nordic lander en afsætningsaftale for sine produkter og dermed bedre kan sikre, at investeringen giver et afkast.

Det mener Jens Elton Andersen dog ikke bliver et større problem at finde.

”Efterspørgslen efter genanvendt olie og lignende produkter er blevet meget større de sidste par år, og kommer ikke bare at forsvinde. Vi har set, at kurven bare er steget og steget,” siger Jens Elton Andersen.

Derfor mener han også, at investeringscasen virker fornuftig, selvom der endnu ikke er en fast aftager på plads.

”Siden vi først er oppe at køre om to-tre år, tænkte vi, at alle andre også ville kunne se, at den efterspørgsel nok ikke stopper igen i morgen. Derfor følte vi os komfortable i, at selvom vi ikke fik nogle specifikke aftaler på plads, ville det stadigvæk være en god investering og et godt afkast,” siger han og uddyber:

”Vi var ret sikre på, at vi kunne finde i hvert fald én investor, som kunne se meningen i investere uden at have sikret priserne på de udvundne produkter, fordi potentialet var så stort. Det var vi sådan set på vej til at have, da materialepriserne stak af. Så måtte vi og investorerne gennemregne forudsætningerne på både investering og omsætningspotentialet igen.”

Forventer tocifret afkast

Grundet den stigende efterspørgsel er direktøren optimistisk omkring det forventede afkast for Elysium Nordics investorer.

”Hvis investoren ikke får et afkast på 10-15 pct., så bliver jeg slemt overrasket. Hvis afkastet kommer til at lægge uden for det spænd, så bliver det til den positive side,” siger Jens Elton Andersen.

”Vi kan næsten ikke regne nogle scenarier ud, hvor afkastet skulle være under ti pct.,” tilføjer han.

Jens Elton Andersen fortæller, at det grundet det forventede afkast er kommet bag på ham, at potentielle investorer har været tilbageholdende og at de efterspørger en aftager.

”Der er en enorm efterspørgsel på at investere i grøn infrastruktur, som det her jo kan siges at spille ind i, og som endda har et ret stort afkastpotentiale,” siger han.

Flere andre spillere på pyrolysemarkedet

Som vores søstermedie CleantechWatch tidligere har kunnet berette, er det lykkedes den norske pyrolysevirksomhed Quantafuel at rejse godt 300 mio. danske kr. til en udvidelse af sin virksomhed i Danmark gennem sin seneste investeringsrunde.

Det ser Jens Elton Andersen dog ikke som en hindring for Elysium Nordics kapitalrejsning.

”Vi er superglade for, at Quantafuel har skaffet kapital til deres anlæg, for det underbygger vores forventning om, at der vil være stor og endda stigende efterspørgsel efter pyrolyseolie,” siger han og uddyber:

”Det er vores opfattelse, at det marked som de er på, er der masser af potentiale i. Desuden har vores og Quantafuels olie lidt forskellige applikationer, så jeg kan ikke se, hvorfor de skulle rykke ind på markedet for genanvendelse af dæk.”

Han henviser til, at de to virksomheder har forskellige kilder — Elysium Nordic genanvender dæk, mens Quantafuel primært bruger plastikaffald — og er derfor stadig optimistisk over for en kommende investering.

”Vi er meget fortrøstningsfulde med at kunne gennemføre kapitalrejsningen hen over sommeren. Vi har for nyligt sendt en anmodning om at få opdateret vores byggetilladelse, fordi vi føler os sikre på at nå i mål inden længe.”

Hvis det lykkes Elysium Nordic at hente den nødvendige kapital i denne omgang, forventer direktøren, at deres anlæg kan være oppe at køre om to-tre år.

Business angels skal hjælpe Danmark til flere grønne iværtsættere i nyt panel

Kapitalrejsning til pyrolyseanlæg er igen udskudt i miljøvirksomhed

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch