KapitalWatch

Ny forening: Dansk vækstbørs skal fungere ligeså godt som venture- og business angel-markedet

Vækstbørs: Med 14 børsnoterede selskaber som stiftere vil ny forening af børsnoterede vækstvirksomheder løfte niveauet på vækstbørsen. "Det er min personlige ambition, at vi herhjemme bliver bedre og kommer tættere på Sverige," siger adm. direktør Thomas Black-Petersen.

Thomas Black-Petersen, adm. direktør i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, FBV. | Foto: FBV

En ny interesseorganisation for børsnoterede vækstvirksomheder i Danmark er efter nogle måneders forberedelse blevet en realitet.

Foreningen er stiftet af 14 børsnoterede virksomheder med en forventning om, at hovedparten af de noterede danske vækstselskaber på Nasdaq First North i København, Nasdaq og Spotlight, i alt 77 i dag, melder sig ind, ligesom kredsen af potentielle medlemmer også tæller virksomheder, der overvejer at blive børsnoteret.

"Vi er i gang med at rekruttere medlemmer og holde møder. Det er status lige nu," siger Thomas Black-Petersen, adm. direktør i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder, FBV, der har været en drivende kraft bag den nye forening.

Den er stiftet på bagtæppet af et 2021, hvor der i København blev gennemført 21 noteringer på First North eller ni noteringer mere end året før, ligesom der sidste år blev rejst 1,15 mia. kr. i ny kapital på First North København.

Urealistiske vækstmål

Foreningen har imidlertid også set dagens lys på et tidspunkt, hvor der fra flere sider er blevet rejst kritik af flere nye børsnoterede vækstvirksomheder af alt fra deres værdiansættelse til forretningsmodel til vækst- og salgsmål, som er blevet anfægtet som urealistiske.

"I forhold til Sverige er det danske vækstbørsmarked ikke godt nok. Der er flere problemer herhjemme som utilstrækkelig likviditet, skattemæssige problemer i forhold til investorerne, og så har vi ikke en aktiekultur som den svenske i Danmark."

"Derfor er det også min personlige ambition, at vi herhjemme bliver bedre og kommer tættere på Sverige, så vækstbørsmarkedet herhjemme vil fungere ligeså godt som venture- og business angel-markedet, der er blandt de bedste i Europa. Det vil i så fald være fantastisk," siger Thomas Black-Petersen, der siden han solgte sin andel af business-intelligence-virksomheden Inspari tilbage i 2016 har været involveret i en lang række startups som business angel.

På First North i København mangler vi nogle flere selskaber, der virkelig rykker. Der vil altid være nogen, der fejler. Det er naturligt og kan ikke undgås, heller ikke i Sverige

Thomas Black-Petersen, adm. direktør, Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder

Han anerkender en del af den kritik, der har været rejst, og at nogle selskaber er gået for tidligt på børsen, ligesom nogle har stillet urealistiske forventninger.

"På First North i København mangler vi nogle flere selskaber, der virkelig rykker. Der vil altid være nogen, der fejler. Det er naturligt og kan ikke undgås, heller ikke i Sverige, at det for nogle går dårligt. Men det er selvfølgelig uheldigt, hvis få selskaber kan være med til at ødelægge markedet," siger Thomas Black-Petersen.

Derfor bliver det en altoverskyggende opgave for den nye forening at højne standarden, og omdrejningspunktet bliver fire fastlagte mærkesager.

Høj standard

Foruden at gøre det mere attraktivt for vækstvirksomheder at være børsnoteret og at være investor i disse virksomheder, vil FBV arbejde for at sikre en høj standard i hele økosystemet for vækstaktier for dermed at give offentligheden et nuanceret billede af de børsnoterede vækstvirksomheder, som det nævnes i anbefalingerne.

"De unge vækstvirksomheder har stået meget alene med deres udfordringer, når omgivelserne er gået til stålet, og der har ofte manglet en stærk stemme og en støttende organisation til at repræsentere og varetage disse nye børsnoterede virksomheders interesser," lyder det i en åbningserklæring fra den nye forening:

"Den danske scene for iværksættervirksomheder har de seneste år gennemlevet en eksplosiv udvikling, og der er i dag flere unge selskaber, der søger ny kapital til deres vækst end nogensinde før. Men det at blive børsnoteret er ikke alene en finansieringskilde. Det kommer også med en helt ny grad af transparens og nogle helt andre forventninger til virksomhedernes ageren."

Carsten Borring, head of listings & capital markets, Nasdaq, hilser FBV velkommen på den danske iværksætterscene:

"Hvis små selskaber ikke kan vokse sig store, vil det ramme os alle. Det er derfor i alles interesse, at børsmarkedet gøres mere tilgængeligt for mindre selskaber og at mulighederne for at rejse vækstkapital i et dansk børsmarked forbedres."

Usikkert børsmarked ved indgangen til 2022 efter rekordår 

Nasdaq frasiger sig ansvaret for børsfusere

Waturu ramt af konkurs

Ringe kvalitet giver markant svagere afkast på First North-børsen 

Mere fra KapitalWatch

Heartcore Capital bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Samesystem-stifter: Vi har ikke haft de rigtige briller på

Vækstbørs: Efter direktør-exit, høj burnrate og en ustabil aktiekurs er Samesystem-stifter Henrik Ritlov netop nu i gang med at justere til, så virksomheden kommer i et stabilt, positivt cashflow. Væksten har været dyr, erkender han.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch