Iværksættere har sat jagten ind på millionbeløb til udbredelse af ny blockchain

De danske iværksættere i Gleipner Network har uden det store spektakel lanceret sin egen bruger- og mere miljøvenlige blockchain til finansielle transaktioner. Nu skal budskabet om teknologien spredes, og det skal kapital fra nye investorer hjælpe med.
Jesper Toft, direktør i Gleipner Network | Foto: Gleipner Network / PR
Jesper Toft, direktør i Gleipner Network | Foto: Gleipner Network / PR

Det skulle egentlig kun have taget to år for Hellerup-baserede Gleipner Network at udvikle den blockchain, som selskabet netop har lanceret.

Men det endte med at tage dobbelt så lang tid.

Det skyldtes dog ikke, at selskabet havde gabt over for meget, eller at ambitionerne var for store. I stedet drejede deres samarbejdspartner igennem to år nøglen om i 2019, kort før den færdige teknologi skulle leveres.

Opbygningen af blockchainen blev derfor sendt tilbage til start.

Siden er der fra et samlet hold på 25 personer blevet lagt utallige arbejdstimer i at udvikle blockchainen, der er blev lanceret under navnet Gleipner. Ifølge selskabets direktør, Jesper Toft, er Gleipner en blockchain, der "nedbryder de barrierer, som kritikerne af blockchain-teknologien hæfter sig ved."

"Det gælder hastigheden, svingende priser og brugervenligheden. I øjeblikket er den største hindring for en bred kommercialisering af blockchain-teknologien, at prisen på en transaktion svinger kraftig. Du er som bruger nødt til at vide, hvad det koster at bruge en tjeneste, ellers er den ikke interessant," siger han og nævner den etablerede Ethereum-blockchain som eksempel:

"Alene de seneste måneder har prisen på en overførsel på Ethereum svinget mellem fem og 70 dollar. Derfor har vi lanceret vores blockchain med en fast lav transaktionspris, og som samtidig er hurtig og nem at bruge. Og så bruger den bare 1/1000-del af den mængde energi, som Ethereum bruger."

Gør op med branchebarrierer

Ifølge Jesper Toft kommer blockchain-teknologien som helhed til at ændre det finansielle område. Det vil ske, fordi teknologien gør den enkelte bruger til sin egen bank og dermed uafhængig af de etablerede pengeinstitutter.

En blockchains grundlæggende funktion er, fortæller han, at give den enkelte bruger sin egen finansielle adresse i et identifikationssystem, som brugeren kan sende og modtage digitale enheder fra.

"Dermed fratager blockchainen bankernes eneret til at levere adresser, kontonummer, for transaktioner," forklarer han og fortsætter:

"En blockchain er en slags digital notarius publicus, som i forbindelse med en transaktion verificerer, at den kan gå igennem, holder øje med at transaktionen bliver gennemført, samt noterer og gemmer oplysningerne om, at transaktionen er sket. Desuden har vi en funktion, som forhindrer double spending."

Og set i forhold til de traditionelle banksystemer, kræver det et relativt lille beløb at udvikle en blockchain.

"Så de voldgrave, der før var omkring den finansielle sektor, er væk," siger direktøren.

Søger penge til at øge salgsaktiviteter

En ting er dog, at Gleipner Network er færdig med udviklingsarbejdet, der er blevet investeret et større millionbeløb i, som Jesper Toft ikke ønsker at udspecificere, og at selskabets blockchain allerede er sendt på markedet.

Noget andet er at få folk til at bruge teknologien.

Derfor går selskabet nu ind i en ny fase. Den handler om at sætte tryk på de salgsfremmende aktiviteter, og her afhænger indsatsen af, hvor mange penge selskabet lykkes med at rejse i en kommende finansieringsrunde.

"Vi har brug for penge til at få mere fart på, nu hvor produktet er klar. Og der er mange markeder at tage fat på. Derfor skal størstedelen af pengene bruges direkte på salg og salgsfremmende aktiviteter," siger direktøren og fortsætter:

"Vi er dog ikke afhængige af at hente et bestemt beløb, for driften er sikret. Men beløbet, vi henter, bestemmer så at sige, hvor hurtigt bilen kan køre. I den runde vi står overfor, vil vi gerne hente ti mio. kr., men ender vi med halvdelen, så kører vi med det."

En del af pengene skal bl.a. gå til at ansætte nye folk, og Jesper Toft fortæller, at han allerede er i gang med at lede efter Gleipner Networks nye salgschef.

Vil åbne for privatinvestorer

Ligesom på beløbsfronten har Gleipner Network ikke et bestemt krav til, hvilken type investorer selskabet søger. Øverst på ønskesedlen står små og mellemstore virksomheder dog. Det skyldes ifølge Jesper Toft, at de kan blive brugere af selskabets blockchain.

"Og du er mere interesseret i at bruge og promovere noget, du selv sidder som ejer i," konstaterer han.

Men han er også åben for at få både fonde og private investorer med. Faktisk sigter Gleipner Network efter snarligt at kunne åbne for aktiesalg i selskabet, så folk kan købe sig ind for ned til 50.000 kr. pr. billet.

"De første interesserede investorer og netværk har allerede meldt sig, selvom vi kun har været live i to uger og ikke har annonceret det nogle steder. Men jeg er meget åben over for, hvem end der måtte komme," siger han.

Flere business angels skyder penge i dansk krypto-startup

Dansk kryptovirksomhed værdisat til 26 milliarder efter ny kapitalrejsning

Lars Seiers kryptoprojekt henter 220 mio. kr. kort før lancering 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også