Angella Invest vil skabe landets største fælleskab for kvindelige business angels

Angella Invest ser ingen direkte konkurrence med etablerede netværk for business angels, men rettere stærke synergier og potentialet for at aktivere flere investorer i det danske miljø. 
Kristine Leerbeck, adm. direktør i Angella Invest. Hun har bl.a. en fortid som Investment Director i Danmarks Grønne Investeringsfond, der i dag er en del af Danmarks Eksport- og Investeringsfond. | Foto: Vinia Media
Kristine Leerbeck, adm. direktør i Angella Invest. Hun har bl.a. en fortid som Investment Director i Danmarks Grønne Investeringsfond, der i dag er en del af Danmarks Eksport- og Investeringsfond. | Foto: Vinia Media

Angella Invest ønsker at skabe Danmarks største fællesskab for kvindelige business angels — og kvinder, som gerne vil i gang med at investere i startups. 

Der er nemlig behov for et miljø, hvor kvindelige investorer kan møde ligesindede at investere sammen med, mener adm. direktør og medstifter af Angella Invest, Kristine Leerbeck. 

”Da vi startede, blev vi mødt af det eksisterende miljø med fordomme om, at kvinder ikke interesserer sig for investering, eller at kvinder er risiko-averse. Og det, ved vi jo, ikke er rigtigt,” siger hun. 

Angella Invest beskriver sig selv som en ”uddannelses- og communityplatform” målrettet kvindelige business angels og er stiftet i september 2022 . 

På fem måneder har virksomheden oplevet stor interesse fra kvinder i at møde andre kvindelige investorer, som de kan investere sammen med, fortæller Kristine Leerbeck. 

”Vi fik så mange henvendelser, særligt fra kvinder, men også fra mænd, om, hvor fedt det var, og at miljøet har manglet noget som Angella Invest,” siger hun.

”Igennem de sidste fem måneder har vi talt med hundredvis af kvinder. Vi oplever, at mange kvinder går rundt og investerer alene, fordi de ikke kan identificere sig med de nuværende business angel netværk, der består 90 pct. af midaldrende mænd. Det betyder, at de kvindelige investorer er svære at finde, og at det er svært for andre kvinder at komme i gang med at investere, fordi de mangler rollemodeller og nogle at følges med. Det vil vi gøre noget ved,” tilføjer Kristine Leerbeck. 

Angella Invests primære fokus er derfor uddannelse og at skabe et fællesskab for kvindelige investorer, både nye og erfarne angel-investorer. Ambitionen er ifølge Kristine Leerbeck at skabe Danmarks største fællesskab for kvindelige angel investorer og have mindst 100 medlemmer inden udgangen af 2023. 

Samarbejder med andre organisationer

Til forskel fra andre etablerede spillere på markedet har Angella Invest ikke fokus på iværksætterne – men udelukkende på investorerne. Det betyder blandt andet, at man ikke kan sende pitch decks til organisationen. 

I stedet har Angella Invest valgt at indgå partnerskaber — såkaldte trusted partners — med aktører i startupmiljøet, f.eks. venturefonde eller acceleratorprogrammer, der præsenterer et udvalg af investeringscases på dedikerede pitchmøder. Der er bl.a. tale om Preseed Ventures, Dansk Industri og Danmarks Eksport- og Investeringsfond, oplyser Kristine Leerbeck. 

Her bliver der lagt fokus på udvalgte emner fra gang til gang, f.eks. women’s health eller deeptech, forklarer Kristine Leerbeck. 

Bag Angella Invest står foruden Kristine Leerbeck, der bl.a. har en fortid som Investment Director i Danmarks Grønne Investeringsfond, også Trine Hoffensetz Winther, som desuden er investeringsdirektør og partner i selskabet Meew, og som står overfor en børsnotering i marts. 

Makkerparret Kristine Leerbeck (tv) og Trine Hoffensetz Winther har i fællesskab stiftet Angella Invest. | Foto: Vinia Media
Makkerparret Kristine Leerbeck (tv) og Trine Hoffensetz Winther har i fællesskab stiftet Angella Invest. | Foto: Vinia Media

Selvom de to har været i gang siden september 2022, lancerede de først formelt set medlemsplatformen i januar 2023. Kristine Leerbeck ønsker ikke at oplyse, hvor mange medlemmer Angella Invest har fået siden da. 

”Vi er lige startet med medlemsplatformen for en måned siden. I den måned har Trine født sit andet barn samtidig med en børsnotering. Men jeg kan sige, at vi har meget travlt, og vi forventer at være halvvejs med vores målsætning om at nå 100 medlemmer i 2023 allerede inden for et par måneder,” siger hun.

Har I ambitioner om f.eks. at skabe en co-investeringsfond, som Danban har gjort?

”Vi har masser af ambitioner. Lige nu er vores fokus at komme godt fra start, onboarde vores medlemmer og partnerskaber og at skabe en stærk platform. Kom og spørg os igen lidt senere,” siger Kristine Leerbeck.

Diversitet på flere parametre

Har I overvejet, om kløften mellem mænd og kvinder i branchen bliver endnu større, hvis flere kvinder engagerer sig hos jer i stedet for hos Danban eller Keystones?

”Vi har en rigtig god dialog og relation med både Danban og Keystones, og jeg tror på, at vi henvender os til et marked, som alligevel ikke ville melde sig ind der, da de organisationer primært består af mænd. Når du skal lave højrisiko-investeringer, så er det rart at have nogle ligesindede at spejle sig i og følges med. Dem, der ikke føler, at de hører hjemme i de etablerede netværk, kan få det her,” svarer Kristine Leerbeck og tilføjer:

”Desuden er det i øvrigt også meget normalt at være medlem i flere angel-netværk og at investere sammen på tværs af organisationer. På den måde forventer vi faktisk at fremme diversiteten i hele investormiljøet.”

Angella Invest beskriver sig selv om en uddannelses- og community-platform for kvindelige business angels. | Foto: Vinia Media
Angella Invest beskriver sig selv om en uddannelses- og community-platform for kvindelige business angels. | Foto: Vinia Media

Direktøren bemærker, at det ”sagtens kan være,” at Angella Invest på et tidspunkt vil henvende sig aktivt til mandlige business angels også, men at hovedprioriteten lige nu er at skabe et stærkt fællesskab for kvindelige investorer, der ifølge brancheorganisationen Aktive Ejeres aktivitetsrapport for 2022 er kun udgør 10,1 pct. af danske business angels.

Diversitet er jo mere end køn. Hvilke tanker har I gjort jer her?

”Det er vi fuldt opmærksomme på. Derfor har vi har en tæt dialog med et af vores medlemmer og vores ambassadør Phaedria Marie St. Hilaire om, hvordan vi kan sikre, at vi også får flere minoritetspersoner og særligt kvinder engageret,” siger Kristine Leerbeck. 

Phaedria Marie St. Hilaire, der fungerer som ambassadør for Angella Invest, er medstifter af Prowoc, professional women of colour. Det er en organisation og en platform, der arbejder for at forbinde kvinder med minoritetsbaggrund i et professionelt miljø. Prowoc tilbyder eksempelvis coaching og mentorordninger samt netværksarrangementer. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også