KapitalWatch

Energiplatform nærmer sig udlandet med nye profiler i ryggen

Den danske platform Bodil, der rådgiver boligejere om energirenovering, har fået flere nye navne ombord i forbindelse med en investeringsrunde. Med dem i ryggen er platformen et skridt nærmere en ny runde og ekspansion til udlandet.

Adm. direktør og medstifter af den digitale platform Bodil, Niklas Allamand Dib (tv.), sammen med ny investor og bestyrelsesmedlem Thorbjørn Fink, der til daglig er COO i fintech-virksomheden Pleo | Foto: Frederik Schwarz / Bodil Energi

Den digitale platform Bodil har netop lukket, hvad medstifter og adm. direktør Niklas Allamand Dib beskriver som ”en lille late-angel-runde”.

I forbindelse med den har Bodil, der rådgiver boligejere om energirenovering og -effektivisering, fået flere nye medejere. Det drejer sig bl.a. om Thorbjørn Fink, vicedirektør (COO) i Pleo, der samtidig træder ind i Bodils bestyrelse.

”Bodil’s klimavenlige løsninger flugter perfekt med den nødvendige energimæssige omstilling, husejere står overfor i Europa,” konstaterer han i en skriftlig kommentar:

”De har på kort tid bevist, at platformen gavner både husejere, installatører, energiselskaber og banker. Potentialet for virksomheden er enormt.”

Bodil lancerede sin platform i begyndelsen af 2020. Idéen bag er at samle alle involverede parter i renoveringsprocessen ét sted, så det bliver lettere for boligejere at skifte til f.eks. varmepumpe eller solceller.

Installatørerne kan f.eks. bruge platformen til at komme i kontakt med nye kunder og bruge dens indbyggede værktøjer i forbindelse med det pågældende renoveringsarbejde, som de skal udføre for Bodils kunder. Det kan være til dimensionering af varmepumpe.

Formålet har været at få tilknyttet de her folk. Øvelsen var at sikre minimal udvanding, før vi kommer derhen, hvor det bliver rigtig sjovt

Niklas Allamand Dib, adm. direktør, Bodil Energi

Ifølge adm. direktør Niklas Allamand Dib har Bodil også åbnet op for, at installatørerne kan bruge platformens værktøjer i deres egne forretninger, og det er der en stigende efterspørgsel efter.

”Det er en god muskel for os til at få tilknyttet flere installatører. Det er en konservativ branche, og det har overrasket os, at vi ikke har skullet sælge behovet for vores værktøjer, men at det i stedet har været den anden vej rundt,” siger han.

Øjner ekspansion

Udover installatører kan boligejerne også finde både banker og energiselskaber på Bodils platform, der kan hjælpe med hhv. finansiering og tilslutning.

Blandt Bodils samarbejdspartnere er storbanken Nordea, ligesom platformen inden længe kan annoncere et samarbejde med et af Danmarks største energiselskaber, fortæller Niklas Allamand Dib, som ikke kan sætte navn på endnu.

”Vi tilbyder vores partnere en digital platform med deres kundetilbud og identitet, og så håndterer vi hele installations-netværket og samtidig den del af softwaren, der handler om at vide og sikre, hvad der sker ude i marken,” forklarer han.

Ifølge den adm. direktør har Bodil til dato hjulpet 4.000 boligejere i Danmark, og med førnævnte runde på plads varmer folkene bag stille og roligt op til en international ekspansion.

I første omgang med øjnene rettet mod Tyskland, Polen, Storbritannien og Frankrig.

Ekspansionen skal dog ikke finansieres af den seneste runde.

Den har i stedet, oveni et lån fra Danmarks Grønne Investeringsfond, der blev taget hul på i foråret, sikret Bodil kapital nok til de næste måneder og til at nå det punkt, hvor virksomheden er helt klar til at ekspandere.

”Det har givet os en meget behagelig runway, men ikke nok til en acceleration,” siger Niklas Allamand Dib, som hverken ønsker at oplyse, hvor meget der er rejst i runden, eller hvor stort lånet fra Danmarks Grønne Investeringsfond er.

”Formålet har været at få tilknyttet de her folk. Øvelsen var at sikre minimal udvanding, før vi kommer derhen, hvor det bliver rigtig sjovt,” tilføjer han.

"Ambitionen er, at Bodil skal være synonymt med klimavenlige hjem i det meste af Europa," siger investor Thorbjørn Fink (th.) | Foto: Frederik Schwarz / Bodil Energi

En anden af de nye medejere er iværksætter og investor Anish Thakkar, som i 2007 var med til at stifte Sun King (tidligere Greenlight Planet), der udvikler energiteknologier til folk i områder uden adgang til energiinfrastruktur.

Tidligere i år rejste Sun King 260 mio. dollar i en serie d-runde med Beyond Net Zero i spidsen. Det er den amerikanske kapitalfond og Joe & The Juice- og Dixa-medejer General Atlantics klimafokuserede venturefond.

Kontakten til Anish Thakkar, som i dag er bosiddende i København, blev skabt gennem hans kone, der ligesom Niklas Allamand Dib har læst på CBS.

”Han er utroligt velforbundet og stærk i at skalere forretningsmodeller. Og da han begynder at blive lidt af en mentor for os, var det naturligt, at vi også skulle have ham med i vores cap table og advisory board, hvor han skal være med til at tage os til det næste niveau.”

Thorbjørn Fink blev Niklas Allamand Dib sat i kontakt med af en fælles bekendt, ligeledes fra CBS.

Et skred i markedet

Siden sin lancering har Bodils platform generet salg til sine samarbejdspartnere for over 35 mio. kr.

I 2021, der var platformens første fulde leveår, havde Bodil en bruttofortjeneste på 1,5 mio. kr. og et overskud på ca. 235.000 kr.

Folkene bag Bodil har ifølge den adm. direktør hidtil haft det fint med, at forretningen og omsætningen voksede stille og roligt med markedet, som hele tiden er blevet større.

Det billede ændrede sig dog med Ruslands invasion af Ukraine.

”Nu ser vi et marked, der skriger efter produkter som vores,” konstaterer Niklas Allamand Dib, som bliver bakket op af en undersøgelse, Energistyrelsen har fået lavet.

Den blev offentliggjort onsdag og viser, at mens hver fjerde danske boligejer energiforbedrede deres bolig det seneste år, overvejer mere end hver tredje at gøre det i det kommende.

Ikke mindst for at spare penge over tid, men flere, ca. 35 pct., motiveres også af at bidrage til en reduktion af Danmarks afhængighed af energi fra Rusland.

”Det betyder også, at der er kommet en større kapitalinteresse, særligt fra Tyskland, hvor en række store spillere er begyndt at mobilisere sig,” forklarer han.

Interessen er steget for både Bodils konkurrenter og Bodil selv, som ifølge Niklas Allamand Dib er i dialog med både ”tyske, franske og San Franciso-baserede venturefonde”.

Der er ingen tvivl om, at der er sket et skred i markedet, og at vi nu har travlt med at markere, at vi har en teknologi, der virker og er klar til at skalere

Niklas Allamand Dib, adm. direktør, Bodil Energi

De store spillere fra Tyskland, som Bodil kommer op i mod, når platformen på et tidspunkt ekspanderer til landet, har dog en anden tilgang end den danske platform, og Niklas Allamand Dib er derfor ikke tvivl om, at der også er plads til Bodil på det tyske marked.

”Vi er skabt som et modsvar til de tyske spillere. De vil gerne eje installatørerne, hvor vi i stedet samarbejder med dem. Vi ser desuden denne branche som værende ligesom bilbranche med et behov for lige så mange aktører,” siger han og tilføjer:

”Men der er ingen tvivl om, at der er sket et skred i markedet, og at vi nu har travlt med at markere, at vi har en teknologi, der virker og er klar til at skalere. Den geopolitiske udvikling har sat fart på vores ambitioner, det er helt sikkert.”

Ny investeringsrunde på vej

Ifølge Niklas Allamand Dib tager Bodil tidligst hul på den nye kapitalrejsning mod slutningen af året, og han kan derfor ikke oplyse, hvor meget platformen skal rejse.

Thorbjørn Fink, den ene af Bodils nye medejere, er dog ikke i tvivl om, hvad målet er med både den og platformens fremtidige arbejde:

”Ambitionen er, at Bodil skal være synonymt med klimavenlige hjem i det meste af Europa. Og med den know-how og it-infrastruktur virksomheden har på plads, er det klart, at Bodil er ét af de bedste bud på en dominerende spiller i Europa inden for ganske kort tid.”

Kapitalfond: Usikkerheder åbner for mere kreativitet i M&A-markedet

Udenlandske investorer træder ind på nordisk fibermarked

Pensionsselskaber mangler grønne projekter i Danmark

Mere fra KapitalWatch

Medie: ATP vil have eksterne investorer med i ny fond

ATP’s kapitalfondsarm, ATP PEP, er ifølge Inside Business i gang med at etablere en ny fond, der i så fald vil være selskabets ottende. For første gang lægges der op til at hente kapital hos eksterne investorer, skriver mediet.

Legaltech-virksomhed vil søge om sletning fra First North

Vækstbørs: Halvandet år efter Copyright Agent blev optaget til handel på First North, foreslår virksomhedens bestyrelse at tage den af børsen igen. Lav likviditet og høje omkostninger nævnes blandt årsagerne. Nye investorer står klar til at købe op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch