KapitalWatch

Keystones: De fleste business angels er i risikozonen for at tabe på deres investeringer

Netværket for business angels Keystones vurderer på baggrund af ny analyse, at de private investorer har for få firmaer i porteføljen.

Foto: Colourbox, Maksim Shmeljov

Siden 2018 til og med 2020 er antallet af aktive business angels herhjemme med mindst to selskaber i deres portefølje steget med 200 svarende til et stigning på 11 pct. til knap 2.400. Blot ti pct. af englene er kvinder og udtryk for en yderst beskeden fremgang de seneste år, mens koncentrationen af business angels fortsat er størst i hovedstadsområdet, og det samme gælder for deres porteføljeselskaber.

Det er nogle af konklusionerne i en såkaldt registerbaseret analyse af business angels i Danmark 2020, som Vækstfonden har udarbejdet sammen med netværkene i Keystones, Danban og Aktive Ejere, der gennemførte en lignende analyse tilbage i 2017.

Medlemsfremgang

I landets to største netværk, Keystones og Danban, er der enighed om, at tallene for 2021 med stor sandsynlighed ville have vist en mere markant udvikling. Også på baggrund af en betydelig medlemsfremgang, investeringsaktivitet og exits i indeværende år.

Men Kenneth Larsen, CEO i Keystones, efterlyser på baggrund af tallene en fornyet politisk opmærksomhed på rammevilkårerne i det danske vækst- og investormiljø.

"Der er masser af penge i samfundet og stor aktivitet med mange nye startups. Det bimler og bamler derude, og på den baggrund synes jeg nok, at udviklingen burde have løftet sig mere," siger Kenneth Larsen.

Han hæfter sig mest ved udviklingen i antallet af porteføljeselskaber, der i perioden fra 2018 til 2020 er vokset med 900.

Langt størstedelen af danske business engels kører i risikozonen for at tabe på deres investeringer, og det er jo samfundsmæssigt meget uheldigt.

Kenneth Larsen, CEO og partner, Keystones.

"Man skal helst skal have en portefølje på fem selskaber og derover for at få et positivt afkast på startup investeringer. Allerhelst 10-15 selskaber og flere for at have en reel spredning og dermed reelt tjene penge. Men analysen peger på, at 70-75 pct. af alle danske business engels kun har fem selskaber og derunder."

Mange i risikozonen

"Det vil sige, at langt størstedelen af danske business engels kører i risikozonen for at tabe på deres investeringer, og det er jo samfundsmæssigt meget uheldigt. Taber de på det, bliver de jo ikke ved. Det er synd for dem personligt og for samfundet skattemæssigt, og det er også super ærgerligt for de virksomheder, de investerer i," siger Kenneth Larsen.

Han mener, det understreger vigtigheden af, at det bliver administrativt lettere at syndikere investeringer, som business angels ofte gør og skattemæssigt højst kan være syv personer i et selskab for at investere sammen i en startup, ligesom bl.a. den forkætrede lagerbeskatning, skat af urealiserede indtægter, også gør det sværere for investorerne.

"Vi har så mange små snubletråde i det danske skattesystem, når det drejer sig om investeringer i startups, og vi kunne meget let ændre lovgivningen, uden at det betyder skattelettelser."

Jeg hæfter mig også ved, at vores medlemmers investeringer i år formentlig nærmer sig 450-500 mio. kr. fra 365 mio. år året før.

Michael Hansen, CEO, Danban.

Michael Hansen, CEO i Danban, ser anderledes lyst på den udvikling, der tegner sig blandt danske business engels. Især på baggrund af medlemsfremgangen på over 100 i Danban til lige nu 316 i indeværende år, ligesom der har været rigtig mange exits.

"Jeg glæder mig til at se tallene for 2021. Jeg tror på, de er bedre. Og jeg hæfter mig også ved, at vores medlemmers investeringer i år formentlig nærmer sig 450-500 mio. kr. fra 365 mio. år året før. Det er der, vi gør forskellen for de danske startups i det danske vækstlag," siger Michael Hansen.

Business angels skal hjælpe Danmark til flere grønne iværtsættere i nyt panel

Serieiværksætter: "Der er en enorm stor ensretning i, hvem der får millionerne" 

Venturefonde og business angels æder sig ind på hinandens domæner 

Europæiske business angels sakker bagud 

Ny techfond overhalede 30 business angels  

Mere fra KapitalWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

KapitalWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch