DanBan-direktør forventer flere investeringer i år efter rekordår i 2020

2020 overgik DanBan-direktør Michael Hansens vildeste forventninger.
Michael Hansen, der har stået i spidsen for foreningen med det fulde navn Danish Business Angels i lidt over et år, var ellers forbedret på, at det ville kræve "meget hårdt arbejde" at få gang i foreningsmedlemmernes investeringslyst igen oven på et forår 2020, hvor coronapandemien lagde en dæmper på de fleste aktiviteter verden over.
Men det blev slet ikke, som han havde forventet.
Tværtimod slog foreningen sine hidtidige rekorder. Antallet af medlemmer steg – fra 179 ved udgangen af 2019 til over 300 i dag – og det samme gjorde både det samlede antal investeringer og investeringsbeløb, som medlemmerne skød i virksomheder i det danske vækstlag.
Og ser man på aktiviteten hidtil i år, fortsætter takterne fra det forgangne, lyder det fra Michael Hansen. Grundet foreningens struktur, hvor medlemmerne først indrapporterer data om deres investeringer i forbindelse med en årlig medlemsundersøgelse i januar, sidder han dog i øjeblikket ikke med det fulde overblik.
"Men det, jeg hører, er, at selvom vi i det første halvår har haft færre cases igennem, er der blevet investeret for et væsentligt højere samlet beløb. Så min forventning til i år er, at vi som minimum rammer samme beløbsniveau som i 2020," siger Michael Hansen og tilføjer:
"Jeg vil blive skuffet, hvis vi ikke slår 2020 på de direkte investeringer. Det vil være mærkeligt, hvis vi ikke gør, og det må du godt skrive, selvom det er en farlig udmelding."
Vil være med hele vejen
Michael Hansen indtog direktørstolen i det danske business angel-netværk i juni sidste år.
Her blev han den første direktør i foreningens historie og trådte ind i en maskine, han beskriver som "velfungerende og godt på vej frem," men som samtidig "ønskede at blive mere professionel og få mere struktur."
En opgave, han er gået til sammen med foreningens eksisterende sekretariat, der udgøres af "et godt team" på en håndfuld medarbejdere.
Derudover har han haft fokus på DanBans medlemstal, antallet af medlemsinvesteringer og det samlede beløb, medlemmerne investerer for, som ifølge ham er naturlige målepunkter for en forening som DanBan, ligesom der i løbet af året er blevet plads til, at foreningen kunne fokusere på opgaver, som peger længere ud i fremtiden.
For DanBan ønsker ikke blot at blive en mere national forening, som KapitalWatch skrev for nyligt. Den ønsker også at få et længerevarende forhold til de startups, som medlemmerne investerer i.
"Når en virksomhed kommer til os, skal den kunne blive hos os i de næste fem-ti år, hvor vores engle går med i flere runder, indtil startuppen nærmer sig vc'erne eller ipo-muligheden – som vi i øvrigt også kan hjælpe med grundet de mange forskellige kompetencer, vores medlemmer og partnere besidder, samt vores samarbejder på tværs af vækstlaget," siger Michael Hansen og lægger særligt tryk på det sidste.
Det er nemlig noget, som foreningen også vil have fokus på de kommende år. Og arbejdet er allerede godt på vej.
DanBan er bl.a. blevet certificeret af Finanstilsynet som forvalter af alternative investeringsfonde, den såkaldte FAIF-certificering, der i marts førte til foreningens første co-investeringsfond.
Og i maj lancerede DanBan en såkaldt feeder-fond, foreningens første, som gav medlemmerne mulighed for at skyde penge i venturefonden Seed Capitals kommende fond, Seed Capital IV. En mulighed, som 33 DanBan-medlemmer gjorde brug af for et samlet beløb på knap 40 mio. kr.
"Arbejdet med at skabe feeder-fonden har gjort, at vi har fået skabt nogle stærke personlige relationer til Seed Capital, og at de har fået en langt tættere relation til vores medlemmer," fortæller Michael Hansen, som beskriver netop opgaven med at skabe relationer som en af sine kernekompetencer:
"Det med at få folk samlet, danne netværk, relationer og værdiskabelse mellem mennesker, og få endnu flere til at løbe i den samme retning, er det, jeg kan."
Screener potentielle medlemmer
Men en ting er at få skabt relationerne, så virksomhederne kan se muligheder i en længerevarende tilknytning til foreningen. Noget andet er at sikre, at medlemmerne også har råd til at følge de pågældende virksomheder til dørs.
Her spiller særligt kravet om, at man som minimum skal have tre mio. kr. til rådighed til at investere for, for at komme i betragtning som medlem, en stor rolle, forklarer Michael Hansen:
"Det med at sikre, at vores medlemmer har penge nok til at kunne tåle flere tab, har penge til at kunne lave mange investeringer, og vigtigst at lave opfølgningsinvesteringer, så man også kan hjælpe virksomheden med at have en stabil ejerkreds, er et meget væsentligt parameter for os."
Derfor screener DanBan alle potentielle medlemmer, før de evt. kan godkendes af foreningens bestyrelse. Og selvom det kan være en langsommelig proces, der forlænger arbejdet med at vokse på antallet af medlemmer, giver det rigtig god mening at holde fast i den, lyder det fra direktøren.
"Jeg kan på den lange bane se, at hver gang vi får et nyt medlem, så er de her fuldt ud. Og det er afgørende, ikke bare for den enkelte investor i jagten på den gode investering, men også for virksomhederne," siger han og tilføjer:
"Desuden siger vores medlemmer typisk, at de ikke tjener penge på hinanden eller på at gå ind i den enkelte startup, men i stedet sammen med stifterne, når de sælger fra sammen med dem. Den tilgang, synes jeg, er så ren, som den skal være."
Lars Neupart: "Hele startup-økosystemet stortrives lige nu"
Vækstfonden vil have 80 business angels med i matching-låneordning