Mens bankerne uddanner business angels: Mangeårig chefstrateg foreslår statsordning så alle kan være med

Flere banker tilbyder deres formuende kunder en business angel-uddannelse.
Uddannelsen skal gøre kunderne, primært private banking-kunderne, klogere på, hvad det vil sige at være business angel, og hvad de skal gøre for at blive det.
Det er en positiv udvikling set med de danske iværksætteres øjne, mener Frank Hvid, finansanalytiker, som i dag bl.a. underviser i investering- og formuerådgivning og tidligere har været ansat som chefstrateg i både Carnegie og Nordea.
For uddannelserne kan i sidste ende være medvirkende til, at flere privatpersoner begynder at investere i startupvirksomheder.
Men han vil gerne have endnu flere med.
"Mit forslag er, at man fra statens side opretter fonde, måske via ATP eller Vækstfonden, som almindelige danskere kan placere nogle tusinde kroner i, der vil blive investeret i en portefølje, som en række udvalgte business angels har sat sammen," siger Frank Hvid og tilføjer:
"Det vil være et alternativ til at investere i aktier og obligationer for almindelige danskere og dermed være med til at demokratisere investeringsformen – for det er i dag kun de rige, som har adgang til at investere i nye virksomhed."
Et Kinder-æg af gode ting
Ifølge Frank Hvid er investeringer i startups "et Kinder-æg af gode ting."
Investeringerne kan nemlig ikke kun være forbundet med en stor gevinst for investorerne, men også for den enkelte virksomhed, som – hvis den får succes – kan bidrage med flere arbejdspladser og dermed vækst til det danske samfund som helhed.
Frank Hvid har tidligere fremlagt sin idé for Socialdemokratiet som led i en større plan, der skulle gøre partiet stærkere på erhvervspolitik og iværksætteri.
I dag arbejder han på at udbrede viden om investeringsformen i området omkring Roskilde, hvor han bor og i øvrigt stiller op for netop Socialdemokratiet ved efterårets kommunalvalg.
"For Danmark ligger jo helt i bund i antallet af iværksættere," konstaterer han.
Det er derfor vand på Frank Hvids mølle, at de tre største banker i Danmark vil være med til at gøre flere danskere til business angels.
"Det er positivt, at flere for øjnene op for det," siger han, men indskyder:
"Det er stadig kun for de rige."
Stor succes med uddannelse
KapitalWatch har tidligere talt med de tre største banker i Danmark, som alle er kommet med deres bud på en business angel-uddannelse.
Jyske Bank står på spring til at lancere sit bud i samarbejde med Copenhagen Fintech. Nordea har gentænkt sit bud med foreningen Danish Business Angels som ny partner. Og Danske Bank har haft så stor succes med det i Danmark, at banken har udvidet konceptet til de øvrige nordiske lande.
Ifølge bankerne er uddannelsen et værditilbud til deres kunder. Særligt private banking-kunderne.
Og det er et nødvendigt tilbud, hvis bankerne også skal være relevante for kundegruppen i fremtiden, forklarede Jacob Holdensgård Meincke, direktør for private banking elite i Danske Bank, til KapitalWatch.
Den udlægning er Frank Hvid enig i.
"Bankerne skal væk fra den tidligere normal, hvor de "bare" kunne tjene penge på at forvalte kundernes formuer. Det er ikke nok, at de holder fast i kun at rådgive om køb og salg af aktier og obligationer, det er blevet en bulk-vare. Dem, som bliver ved med det, dør simpelthen," siger han og konstaterer:
"De skal tilbyde noget mere."
Svar på tendens
Her er business angel-uddannelserne blevet en del af svaret.
Ifølge Frank Hvid er det ikke tilfældigt.
Det skyldes dels, at bankerne gerne vil stå stærkere over for netop private banking-kunderne. Disse kunder har typisk et større forretningsomfang og mere komplicerede privatøkonomier end almindelige lønmodtagere. Derfor kan de rigtige tilbud fra banken blive en del penge værd for begge parter.
Samtidig er investeringer i nye virksomheder kommet ind i flere danskeres bevidsthed, godt hjulpet på vej af programmer som "Løvens Hule," der i øjeblikket kører på sjette sæson på DR1 og hver uge trækker mere end 600.000 seere til skærmen.
Man kan derfor se bankernes uddannelsestilbud, som et svar på en generel tendens.
"Det vil jeg mene. Jeg synes allerede for nogle år siden, at man kunne begynde at se, at flere viste interesse for denne type investeringer, og den interesse er kun blevet forstærket," siger Frank Hvid og tilføjer:
"Men det er svært at komme i gang med at investere i nye virksomheder. Kunderne har en del penge, som gerne vil investere, men mange ved ikke, hvordan de skal starte. Derfor er det et oplagt tilbud fra bankens side – både for at fastholde kunderne og tiltrække nye."
Han forventer derfor at se lignende tilbud fra flere banker.
Tredje bank er klar til at uddanne business angels
Nordea genstarter business angel-uddannelse med ny partner
Danske Bank sætter fart under business angel-koncept efter succesoplevelse
Relaterede artikler:
Tredje bank er klar til at uddanne business angels
For abonnenter