Dansk-svensk diabetesselskab går på børsen i 2021

Pila Pharma har meldt sin ankomst på de svenske børslister til maj næste år med et mål om at hente cirka 36 mio. kr. til udvikling af selskabets diabetespille frem mod fase 3. Erfaren dansk investor med fortid i ventureselskaber er blandt aktionærer.
Dorte X. Gram, stifter, adm. direktør og formand i Pila Pharma | Foto: Jenny Leyman / Pila Pharma / PR
Dorte X. Gram, stifter, adm. direktør og formand i Pila Pharma | Foto: Jenny Leyman / Pila Pharma / PR

Biotekselskabet Pila Pharma med Dorte X. Gram som stifter, formand og topchef melder sig nu klar til at ringe med børsklokken i Sverige, hvor selskabet vil hente omkring 50 mio. svenske kr. svarede til godt 36 mio. danske kr.

"Det er fantastisk, for hvis vi gør det ordentligt, og det er jeg helt sikker på, at vi gør, så får vi rejst de penge, der skal til for, at vi kan lave et rigtigt godt produkt. Så det er helt ekstraordinært herligt," siger Dorte X. Gram til MedWatch.

Pila Pharma, der er baseret i Malmø, men stiftet af danske Dorte X. Gram som et datterselskab til danske Xenia Pharma, går på "en af de mindre svenske børser i Stockholm" et halvt år fra nu – det vil sige i maj 2021, og pengene skal bruges på at føre selskabets diabeteshåb, pillen XEN-D0501, frem til fase 3.

XEN-D0501 er en diabetespille, der sigter efter at behandle type 2-diabetes på en måde, som ingen lægemidler på markedet i dag gør, og Pila Pharma har vurderet, at selskabet kan få næsten ti gange så meget for projektet, hvis det tager det hele vejen gennem fase 2 og gør det fase 3-klart, fremfor at sælge det nu.

Pillen hæmmer en smertereceptor ved navn TRPV1, som menes at kunne spille en rolle i kroppens evne til at producere insulin. Midlet har vist gode resultater i et fase 2a-studie, og de resultater skal bekræftes og uddybes i et markant større fase 2b-studie.

"Jeg har indtil nu haft rettet blikket mod at vise, at der var effekt af substansen og ikke tænkt så meget på, hvad der skulle ske bagefter. Men nu, hvor vi har vist, at substansen er både sikker og også viser gode tegn på effekt, så mener vi, at der er en platform for at udvikle det videre," siger Dorte X. Gram.

Havde både dansk og svensk børs i kikkerten

Den tidligere Novo Nordisk-forsker har, siden hun stiftede Pila Pharma i 2016, formået selv at rejse cirka 25 mio. svenske kr. blandt private investorer.

Aktionærer i selskabet er Dorte X. Gram med knap halvdelen af aktierne, mens hendes to børn ejer mindre poster. Uden for familien er blandt andre Tyge Korsgaard aktionær. Han er privat investor og bestyrelsesmedlem i en række firmaer. Han har bag sig en erhvervskarriere, der omfatter en stilling som senior investment manager i Maj Invest og vice president i Dansk Erhvervsinvestering

Men at udvikle lægemidler er en bekostelig affære, og det forestående fase 2b-studie i diabetes kommer til at koste væsentlig mere, end hvad Pila Pharma mener, at selskabet kan rejse i det private segment.

En børsnotering er derfor den rette vej frem, lyder rationalet.

"Nu skal vi rigtigt ud at rulle ærmerne op og gå mod større studier. Så, at vi nu har fået lavet en aftale med en partner, svenske Göteborg Corporate Finance, som er vant til at tage firmaer på børsen, til at hjælpe os med at lave en børsnotering, er enormt stort, for det er billetten til, at vi kan sikre de penge, vi skal bruge," siger Dorte X. Gram.

I har valgt at gå på den svenske børs – hvorfor lige der og ikke i Danmark, f.eks.?

"Vi har faktisk kigget på både den svenske og danske børs og også talt med partnere, der kunne hjælpe os på både den ene og den anden," fortæller Dorte X Gram.

Hun og Pila Pharmas bestyrelse har noteret sig, at den danske vækstbørs, First North, lige nu oplever momentum med stor investorinteresse for især mindre biotekfirmaer efter en årrække med tørke på de danske børser. 

"Men vi har allerede mange svenske investorer, og vi tror, at det er en mere sikker vej at gå via en svensk notering," siger Dorte X. Gram.

Skal rejse 120 mio. svenske kr. i alt

I går efter at rejse omkring 50 mio. svenske kr. Det lyder af noget, men måske alligevel ikke af så meget – hvorfor ikke flere?

"Det er rigtigt, at det ikke er en kæmpesum i farmaverdenen, men for os er det jo et beløb, som er dobbelt så stort, som det vi har brugt de sidste fem år. Vi går derfor virkelig op i gear nu, og det glæder vi os rigtig meget til," siger Dorte X. Gram.

Millionerne, Pila Pharma vil rejse til foråret, skal da også følges op at yderligere to kapitalrejsninger på børsen de efterfølgende to år, som i alt skal give selskabet cirka 120 mio. svenske kr. i kassen.

Det er beløbet, det cirka vil koste at gennemføre fase 2b-studiet, der bliver et placebokontrolleret studie med tre doser og med længere varighed end fase 2a-forsøget, Pila Pharma har gennemført.

"Vi regner med, at vi skal dosere omkring 300 patienter i mindst tre måneder, og det koster bare rigtig mange penge. Men vi føler, vi har en god fornemmelse af, hvordan vi skal lave det studie godt, så vi forhåbentligt får et rigtig godt udfald og et godt resultat," siger Dorte X. Gram.

Klar til fase 3 om tre år

Offentliggørelsen af børsplanerne kommer kort efter ansættelsen af Leo-veteranen Lars Bukhave Rasmussen som Pila Pharmas første finansdirektør. Bestyrelsen i selskabet havde, før Lars Bukhave Rasmussen kom til, besluttet, at Pila Pharma skulle gå børsvejen.

"Men jeg ville have en finansmand med først, og Lars var stort set lige kommet ind ad døren, før vi var ude at møde investorer. Han har haft til opgave at finde en corporate finance-partner og udvælge den rigtige, og præsentere den for bestyrelsen. Nu er det Lars, der – i samspil med mig – leder processen, der skal tage os til børsen," siger Dorte X. Gram.

Pila Pharma kalkulerer med at bruge hele det næste år på at forberede fase 2b-studiet for så at kunne indlede behandlingen af de første patienter i 2022.

"Så, nu må vi se, hvordan coronapandemien udvikler sig, men afhængigt af hvor mange sites, vi skal bruge, hastigheden af rekruttering og så videre, håber vi, at behandlingsdelen er afviklet i løbet af 2022. I 2023 er der så en masse opsummering og dataanalyse, så jeg regner med, at der går tre år, inden vi har resultaterne og forhåbentlig er klar til fase 3," siger Dorte X. Gram.

Parterskab mest sandsynligt

Diabetesmarkedet er ikke ligefrem et tagselvbord. Pila Pharma bevæger sig ind i krydsilden fra medicinalkæmper som Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly, Astrazeneca, Boehringer Ingelheim og Johnson & Johnson, der alle slås om markedsandele.

Hvordan skal et lille firma som Pila Pharma kunne konkurrere med giganterne?

"Her og nu prøver vi at holde fokus på bolden, og det næste mål er at få lavet et fase 2b-studie og rejst penge på børsen i Sverige. Så det er faktisk på børsen, at vi lige nu koncentrerer os om konkurrencen – og den kommer fra en hel masse andre biotekselskaber, som vi kæmper med om investorernes opmærksomhed," siger Dorte X. Gram.

"Hvad kampen om diabetesmarkedet angår, tager vi den til den tid, men det ligger endnu lang tid ude i fremtiden, og inden vi kan komme dertil, er der jo et fase 3," uddyber hun.

Og netop fase 3-forløbet har Dorte X. Gram & co. også gjort sig tanker om, om end det endnu ikke er mejslet i sten, hvad der skal ske, når Pila Pharma efter planen når til det store og afgørende forsøg om cirka tre år.

Et partnerskab med en større farmaspiller er dog mest sandsynligt.

"Strategien lige nu er at lave et godt fase 2b-studie, hvor vi kan vise rigtige gode effekter på både insulin, blodsukkeret og andre effekter også, som kan gøre det attraktivt for en partner at går ind efter fase 2b – en partner, som synes, at vores projekt har så stor værdi til et segment af markedet, de måske ikke selv dækker, at de vil lave partnerskab med os," forklarer Dorte X. Gram.

Hun og Pila Pharma har allerede kontakt til flere farmaselskaber, som har vist interesseret i at markedsføre Pilas diabetspille og potentielt set gå med som partner i fase 3 efter fase 2b.

Pila Pharma er dog blevet opmærksom på muligheden for selv at tage diabeteshåbet hele vejen til markedet på egen hånd, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, for nyligt lempede på kravene til, hvor store studier, der skal til for at få godkendt ny diabetesmedicin.

"Det ændrede jo fuldstændigt scenariet for den videre udvikling. Fra at det skulle koste måske et par milliarder at gå igennem fase 3, så er vi nu nede på måske 'kun' en halv milliard," siger Dorte X. Gram.

De mindre omkostninger betyder muligvis også, at nogle farmaselskaber kommer tilbage til diabetes, hvorfor der måske vil komme flere partnermuligheder, end der er lige nu, fortæller Dorte X. Gram.

"Vi har allerede talt meget med store investorer, som følger os, og vi tror, at hvis vi får gode data i fase 2b, så burde det være muligt for os få en investering til fase 3 og dermed køre det selv uden en partner. Men nu må vi se," uddyber hun.

Udover diabetes-projektet arbejder Pila Pharma på at bygge en pipeline af lægemidler, hvor målet er at finde mindst to nye lægemiddelprojekter inden for de næste tre år.

Det kan både ske ved at indkøbe rettighederne til nye midler, ved at udvikle nye midler fra bunden, eller ved at udforske nye indikationer med XEN-D0501.

Smertelindring og sjældne sygdomme har været nævnt som mulige indikationer.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også