Vækstfonden afslutter coronasamarbejde med 150 business angels: "Behovet har været faldende"

Vækstfonden har, med ekstra støtte fra staten, uddelt mere end 800 mio. kr. i business angel-matchinglån til både helt nystartede virksomheder og virksomheder, der er lidt længere i opstartsfasen, siden coronaens indtog.
Det er sket gennem en særlig ordning, som udløb med udgangen af juni.
Dermed sluttede også et samarbejde mellem Vækstfonden og 150 business angels, der var blevet godkendte til at hjælpe med covid-19-lånene. I stedet tager en tidligere låneordning over.
"Vores gamle business angel-program er ved at rulle tilbage i markedet, nu hvor covid-programmet er slut. Der er masser af startups i dag, der ikke er ramt af covid, og hvis man etablerer en virksomhed i dag med den markedsforudsætning, der er i dag, ville man ikke kunne få finansiering fra covid-hjælpepakkerne," siger Peter Bo, der er senior manager for Vækstfondens business angels, og fortsætter:
"Så nu går vi tilbage til at hjælpe unge iværksættere med at få noget mere kapital, og få investorerne til at komme med noget kapital lidt tidligere."
Peter Bo fortæller, at samarbejdet med nogle af de godkendte business angels fortsætter i det originale business angel-matchinglån.
Behovet er faldet
Covid-19-ordningen har betydet, at både helt spæde startups såvel som mere modne og større virksomheder i perioden kunne låne penge fra Vækstfonden på mere attraktive vilkår end normalt, såfremt de modtog en investering fra en af ordningens godkendte business angels.
Under den særlige covid-19-ordning ydede Vækstfonden et lån på tre kr. til den pågældende virksomhed, for hver enkelt krone en business angel valgte at investere.
Ordningen blev introduceret i april sidste år og var en udbygning af et eksisterende samarbejde, hvor Vækstfonden matchede investorernes beløb en til en.
I forbindelse med den nye ordning påtog Vækstfonden sig altså en større risiko, ligesom det blev muligt for mere modne virksomheder at få del i ordningen, hvilket har været populært blandt investorerne.
Peter Bo fortæller, at ordningen havde kronede dage ved årsskiftet, men siden har antallet af udstedte lån været faldende.
"Virksomheder skal jo være ramt af covid for at søge ordningen, og jeg tror, at behovet for ordningen har været faldende, hvis man kigger tre eller seks måneder tilbage. Til gengæld har behovet for tidlig finansiering af startup-virksomhederne været stigende igen," siger han.
Travl periode
Det har været en travl periode for Vækstfonden. Statens finansieringsfond er gået fra at have omkring 30 business angels til 150, og ifølge Peter Bo har de samtidig været mere aktive i år, hvis man måler aktiviteten på et gennemsnitligt antal investeringer.
"Det har været nogle aktive business angels, og det var også det, vi søgte efter. Men det er svært at sammenligne et covid-program med et program, der løb inden covid. Det er jo en hjælpepakke, vi er gået fra," siger han.
De 150 business angels har i alt været med til at sikre udstedelse af mere end 300 lån til virksomheder. Det betyder, at en enkelt business angel gennemsnitligt har lavet to investeringer i perioden, siden covid-19-ordningen blev sat i gang. Hvor nogle business angels har lavet mere end to investeringer og andre kun en enkelt, er der meget få, som ikke har lavet nogen.
Peter Bo skyder på, at omkring fem tilhører den sidstnævnte gruppe. Når det er tilfældet, er det ifølge ham typisk, fordi den pågældende business angel har søgt ordningen med et formål om at investere i en bestemt virksomhed.
Samtidig har flere af de godkendte business angels brugt hele lånerammen, de har været godkendt til. En ramme, der gennemsnitligt ligger på fire til seks mio. per business angel.
Tættere samarbejde
Generelt oplever Peter Bo, at samarbejdet med de danske business angels er blevet større og tættere under ordningen.
"Vi har haft et stærkt øget samarbejde med business angels under covid, og der er blevet investeret i et langt større beløb. Det har været et andet formål, fordi vi har kunnet hjælpe virksomheder igennem coronakrisen," siger Peter Bo.
Det øgede samarbejde har lagt pres på Vækstfondens medarbejdere, selvom arbejdet med at godkende virksomhederne er uddelegeret til de godkendte business angels.
"Det har været en stor skalering fra et lille til et stort program med et stort volumen, og der har været mange engle, så vi har haft mange interaktioner med både virksomheder og personer. Det har været mangedoblet i forhold til, hvad vi normalt ser," siger Peter Bo.
Danske ventureinvesteringer sætter ny rekord
Rolf Kjærgaard: Derfor er der brug for en tredje milliardfond
Relaterede artikler:
Danske ventureinvesteringer sætter ny rekord
For abonnenter